SMÅ FIGENTÆRTER

Okay, listen up kære læsere. De her små figentærter er virkelig et hit! Når man dufter til dem er det nemt at drømme sig til Toscana med duften af appelsinskal, timian og de søde figner. Kagerne består af en knasende sprød mørdej, der dufter af vanilje og citron, og er forholdsvis nem at arbejde med. Fyldet er en frangipane, der minder om en remonce med mandler, og er indbegrebet af kræs. Jeg fik faktisk ca. 1/3 del i overskud af denne, men det blev hurtigt vendt til en fordel, for med lidt ekstra ingredienser blev det forvandlet til de lækreste frangipane cookies. (Mere om dem senere i indlægget) På toppen af kagen er 1/4 figen, som er dryppet med lidt sirup og drysset med appelsinskal og timian. Mmmm…

Jeg forestiller mig at de vil være fantastiske som en lille dessert med lidt vaniljeis eller en fed cremefraiche til. Man kan også sagtens lave kagerne som en stor tærte, men så ville jeg fordoble opskriften, skære fignerne i halve og forvente en bagetid på ca. 35-40 min.

Dejen skal hvile i noget tid, så sørg for at gå i gang i god tid.

Til 12 små figentærter skal du bruge:

1 muffinbageplade i metal

Mørdej

  • 60 g smør – den rigtige slags ;)
  • 50 g flormelis
  • 1 knivspids salt
  • 125 g hvedemel
  • Kornene af ½ stang vanilje
  • Revet skal af 1/4 citron
  • 1 æggeblomme
  • 1 – 1½ spsk koldt vand
  • Smør til formene

Frangipane

  • 150 g mandler
  • 25 g hvedemel
  • 125 g smør – igen bruger vi the real thing
  • 125 g sukker
  • 1 letpisket æg
  • Kornene af ½ stang vanilje
  • Evt. 1 spsk grand marnier eller anden appelsinlikør

Fyld

  • 3 figner skåret i kvarte
  • 15 g sukker
  • 3 tsk vand
  • 1-2 stilke frisk timian
  • Revet skal af ½ appelsin

Mørdej:

Pisk smør, flormelis og salt sammen. Tilsæt derefter hvedemel, vanilje, citronskal og æggeblommen, og bland det til det minder om brødkrummer. Tilsæt vand, og saml dejen hurtigt til en kugle. Hvis du arbejder for længe med dejen vil den krybe sammen i ovnen. Drys dejkuglen med lidt mel og pak den ind i husholdningsfilm. Lad den hvile i køleskabet i mindst 1 time. Imens kan du gå i gang med frangipanen:

Frangipane:

Blend mandlerne til mel, og tilsæt hvedemel. Pisk smør og sukker cremet i en skål. Tilsæt mandelmelet, æg, vanilje og evt. likør. Rør det godt sammen til en ensartet masse, og sæt frangipanen i køleskabet i mindst en ½ time.

Når dejen er færdig med at hvile i køleskabet rulles den ud i 12 cirkler. Tag evt. lidt dej af gangen, og brug et krus/glas med en dia på ca. 9,5-10 cm (afhænger naturligvis af størrelsen på dine muffinforme) til at trykke dejen ud med. Fordel dejcirklerne i smurte muffinforme, og prik dem forsigtigt i bunden med en gaffel, da de har en tendens til at boble lidt op under bagningen. Forbag bundene i ca. 12 min. i en forvarmet ovn ved 180 grader. Tag dem ud når de er gyldne. Sænk ovnvarmen til 170 grader.

Fordel den kolde frangipane i hver bund. Er der noget til overs så gem det til cookies.

Pres forsigtigt fignerne ned i kagerne. Kog en sirup af sukker og vand, og fordel den hurtigt på toppen af hver tærte. Drys efterfølgende med timianblade og appelsinskal. Bag tærterne i 15-20 min., og tag dem ud når frangipanen er blevet fast og gylden på overfladen.

Lad tærterne køle af i 20-30 min., og løsn dem forsigtigt fra muffinformen. Herefter er de klar til servering.

Velbekomme

Frangipane cookies

Er du så heldig at du har lidt frangipane til overs, så kan du forkæle dig selv med disse cookies med en sprød kant og et blødt indre. Du skal blot tilsætte lidt hvedemel indtil dejen har den rette klistrede cookie-konsistens. Jeg brugte ca. 2 store spsk. mel. Tilsæt også lidt bagepulver. Her brugte jeg ca. en lille tsk. Herefter kan du tilsætte lidt ekstra aroma, f.eks. citron- eller appelsinskal, chokolade eller krydderurter såsom timian eller tørrede lavendler. Kun fantasien sætter grænser. Brug to skeer til at sætte kagerne af på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem ved 200 grader i 8-10 min. til de er gyldne i kanten. Lad dem køle af og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Dette indlæg blev udgivet i Desserter og kager. Bogmærk permalinket.

Tak for dit besøg. Jeg bliver så glad når du lægger en kommentar.

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s