FRANSK LANDBRØD MED SURDEJ

Dette brød blev bagt i sidste uge, og fortjener at få sit eget indlæg. Det var nemlig et rigtig lækkert brød med en meget sprød skorpe og en saftig, let-syrlig krumme. Det skal dog laves en dag i forvejen, og det største problem er også hævningen, da det skal efterhæve hele to gange. Man skal derfor lave det i god tid, men resultatet opvejer al besværet. :-)

Mit brød blev meget stort, og jeg endte også med at dele det i to efter at det var bagt, da skiverne ellers ville blive ret voldsomme. Men man kan jo også bare vælge at bage to mindre brød. Jeg havde dog kun én hævekurv, og insisterede på at det skulle op i den, så det kunne få de smukke mel-riller. :-)

Opskriften på det lækre landbrød får I lige her:

Dag 1:

  • 2 dl surdej
  • 5 dl lunkent vand
  • 15 g gær
  • 200 g speltmel eller grahamsmel
  • 200 g økologisk hvedemel

Rør surdej og gær ud i vandet, og tilsæt derefter melet. Rør blandingen igennem så al melet bliver vådt. Sæt film over skålen og sæt dejen til hævning til næste dag.

Sådan så fordejen ud dagen efter; lystigt boblende.

 

Dag 2:

  • 500 g økologisk hvedemel
  • 1 spsk salt
  • Evt. 1 spsk. olivenolie, hvis du lader dejen hæve i en almindelig skål

Når fordejen viser god aktivitet og bobler, tilsættes salt og halvdelen af melet. Rør godt rundt. Tilsæt herefter resten af melet løbende, og ælt til dejen har en passende konsistens. Dejen er færdig, når den slipper hånd og det meldryssede bord. Den skal dog ikke blive for fast og skal helst virke lidt blød i det.

Form dejen til en kugle og læg den i en meldrysset hævekurv, eller en almindelig skål som er blevet smurt med lidt olivenolie. Læg film direkte på dejen, og lad den hæve lunt i et par timer til dobbelt størrelse.  

Vend dejen ud og form den til en stram kugle. Læg kurven tilbage i den meldryssede hævekurv eller den oliesmurte skål, og lad den efterhæve i 45-60 min. til dobbelt størrelse.  Varm i god tid ovnen op til 240 grader varmluft.

Vend forsigtigt dejen ud på en meldrysset bageplade beklædt med bagepapir. Skær forsigtigt 4 snit der krydser hinanden med en meget skarp kniv, så brødet åbner sig lidt.

Kast et lille glas koldt vand ind i bunden af den varme ovn, og sæt brødet på næstnederste rille. Bag brødet i ca. 40 min. (30-35 min. for mindre brød). Skru ned til 220 grader efter 10 min. Skorpen vil blive lidt mørk, men det giver en dejlig smag til brødet og er meget typisk for franske og italienske brød.

Lad brødet køle af på en rist, og nyd det alene med godt pålæg eller som et madbrød.

 

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Brød og boller. Bogmærk permalinket.

Tak for dit besøg. Jeg bliver så glad når du lægger en kommentar.

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s